Zaloguj się
W przypadku braku prądu...
Re: W przypadku braku prądu...
Postautor: kosmik250 » 17 lis 2016, 11:26
Widać nikt nie ma na to pomysłu, co oznacza masowy pomór
A tak poważnie nie myślę aby krewetki nie wytrzymały 8 h bez filtra jeżeli chodzi o napowietrzanie, inna sprawa je żeli chodzi o chłodzenie latem, zostają jedynie zamrożone butelki wody o ile nie rozmrożą się w niedziałającej lodówce. Istnieje jeszcze alternatywa zakupić mały agregat o mocy do 2000W

- Dakota
- Stary Wyjadacz
- Kontaktowanie:
Postautor: Dakota » 18 lis 2016, 10:04
Kosmik, krewetki to twarde bestie wbrew pozorom, u mnie po kilku miesiącach jedna sztuka ocalała w szklance z mchem, zalewanym czym popadnie (a to kraneksem, a to wodą zlana z akwa, a to mineralką, bo akurat była pod ręką)
W akwarium problem jest taki, że jak siądzie ruch wody, zmaleje natlenianie, nie będzie światła, a do tego dojdzie wyższa temperatura latem, to zaczynają przyspieszać wszystkie procesy gnilne. Wystarczy wrzucić gąbkę z używanego filtra do miski i zostawić na jakiś czas, może zalatywać bajorkiem lub "starą" wodą. To samo może się dziać w akwarium, oczywiście mowa o obciążonych ekosystemach (starsze baniaki, duża obsada itp.)
U mnie na szczęście przerwy w w dostawach prądu są rzadkie i krótkie, w ciągu ostatnich paru lat to były 3-4 przypadki, z czego ze dwa dłuższe (ok 2h), nie miało to żadnego znaczenia dla krewetek. Czasem po podmianie są dłużej bez filtra, bo zapomnę włączyć
Jeśli kogoś brak prądu nęka częściej, to zdecydowanie warto pomyśleć o alternatywnie, szczególnie, gdy wyjeżdżamy na wakacje - dziwnym trafem wtedy wszystko się lubi wysypać

U mnie na szczęście przerwy w w dostawach prądu są rzadkie i krótkie, w ciągu ostatnich paru lat to były 3-4 przypadki, z czego ze dwa dłuższe (ok 2h), nie miało to żadnego znaczenia dla krewetek. Czasem po podmianie są dłużej bez filtra, bo zapomnę włączyć

Jeśli kogoś brak prądu nęka częściej, to zdecydowanie warto pomyśleć o alternatywnie, szczególnie, gdy wyjeżdżamy na wakacje - dziwnym trafem wtedy wszystko się lubi wysypać

-
- Bywalec
Postautor: stan_shrimps » 25 lis 2016, 15:39
przy dużej ilości krewetek może być problem, 10 krewetek w 30 litrach spokojnie postoi i 2 dni.
Kiedyś nie był u mnie prądu 3 dni...ale miałem jedno akwarium z dużą ilością roślin, wystarczyło podmuchać przez węża kilak razy dziennie.
Co prawda nie kupowany z myślą o krewetkach, ale mam pod ręką:

Kiedyś nie był u mnie prądu 3 dni...ale miałem jedno akwarium z dużą ilością roślin, wystarczyło podmuchać przez węża kilak razy dziennie.
Co prawda nie kupowany z myślą o krewetkach, ale mam pod ręką:

Nasze krewetki: viewtopic.php?f=23&t=352
Facebook: https://www.facebook.com/Hodowla-Krewet ... 0577344025
Postautor: Piotr1982 » 25 lis 2016, 16:30
o kurcze
to wygląda już konkretnie
moje - przetestowane - mogą przeżyć bez strat dzień spokojnie bez prądu (nie było wyłączenia, raczej Alzheimer dał o sobie znać). Myślę, że tu głównie chodzi o stosunek krewet do wielkości baniaka i ilości roślin, choć te przy braku świata pobierają tlen...

moje krewetkaria: krewetkaria/moj-rega-t6.html 

-
- Bywalec
Postautor: stan_shrimps » 26 lis 2016, 14:38
Dla krewet groźniejszy niż brak tlenu jest nadmiar azotu. Tlen możemy uzupełnić poruszając taflą wody, ale azotu możemy się pozbyć tylko podmianami a tych za dużo też nie wolno robić przy wyłączonym filtrze.
Nasze krewetki: viewtopic.php?f=23&t=352
-
Postautor: KurczakWielki » 20 gru 2020, 22:39
Do napowietrzania w takim wypadku wystarczy Oxydator używam już dłuższy czas i nie ma na co narzekać.
Postautor: Hotei » 02 sty 2021, 23:41
Nie jest to głupie, tlen w ilości atomowej z wody utlenionej ... ale czy stężenie nie zaszkodzi krewetkom ? U mnie niektóre siedziały na oksydatorze dłuższy czas. Bąble momentami dawały, że hoho
Niestety nie mogę powiedzieć czy to na nie wpłynęło, było ich zbyt dużo aby stwierdzić.

Postautor: demilona » 08 sty 2021, 11:49
U mojego początkującego znajomego takie stężenie zabiło wszystkie krewetki.
Wiec jak widać - to zależy.

Ostatnio zmieniony 22 sty 2021, 10:56 przez demilona, łącznie zmieniany 1 raz.
Postautor: Piotr1982 » 08 sty 2021, 13:25
Wątpię szczerze, żeby stężenie tlenu z oksydatora zabiło krewetki. Miałem je dłuższy czas, na początku uzupełniałem regularnie, potem jak się przypomniało. Nie zauważyłem praktycznie żadnego negatywnego wpływu. Może trochę pozytywny 
Już mówię dlaczego: może się mylę, ale tlen jest słabo rozpuszczalny w wodzie i żeby wystąpił jakiś objaw niepożądany, to musiałoby być go naprawdę sporo (czas kontaktu z wodą, ilość itp.), co przy oksydatorze jest mało prawdopodobne

Już mówię dlaczego: może się mylę, ale tlen jest słabo rozpuszczalny w wodzie i żeby wystąpił jakiś objaw niepożądany, to musiałoby być go naprawdę sporo (czas kontaktu z wodą, ilość itp.), co przy oksydatorze jest mało prawdopodobne

moje krewetkaria: krewetkaria/moj-rega-t6.html 

Przejdź do
- FORUMOWICZE
- REGULAMIN
- POWITANIA
- GALERIA
- WYDARZENIA I KONKURSY
- POMYSŁY
- OFF TOPIC
- GALERIA
- KREWETKARIA
- AKWARYSTYKA ROŚLINNA