Nowy w "branży"

spining133
Mistrz
Posty: 1002
Rejestracja: 23 mar 2016, 19:16
Lokalizacja: Oborniki

Re: Nowy w "branży"

Postautor: spining133 » 28 maja 2020, 20:32

Przepraszam , przeczytałem w opisie, że shrimp sand .

Awatar użytkownika
Jamajka
Posty: 17
Rejestracja: 18 maja 2020, 18:13

Re: Nowy w "branży"

Postautor: Jamajka » 28 maja 2020, 22:26

Bo miało takie pójść. Ostatecznie stwierdziłem że zostawię sobie je na drugi baniak :)

Awatar użytkownika
Jamajka
Posty: 17
Rejestracja: 18 maja 2020, 18:13

Re: Nowy w "branży"

Postautor: Jamajka » 31 maja 2020, 17:39

Miałem mały problem z filtrem. Wcześniej był połączony kaskada plus ujet, niestety moje połączenie sylikonem akwarystycznym się hmm "roztopiło" co mnie dziwi i ujet odpadł, dobrze że teraz, nie jak będą mieszkańcy. Wywaliłem ujeta i nałożyłem sama gąbkę bezpośrednio na wlot kaskady, nawet bez tej rurki od niej. Czy taka Filtracja może być? Gąbka jest dosyć wysoko, krewetki dadzą radę do niej dostać? Nie zaburzy do dojrzewania akwarium? Gąbkę po wyjaciu niestety musiałem osuszyć, następnie wsadzić ją do akwa. Boję się że będzie za słaba Filtracja. No ale chociaż ciut więcej miejsca w zbiorniku się zrobiło

Piotr1982
Mistrz
Posty: 1764
Rejestracja: 22 mar 2016, 20:31
Lokalizacja: Szczecinek

Re: Nowy w "branży"

Postautor: Piotr1982 » 31 maja 2020, 19:58

Gąbka jest drobna? Żeby nie wciągało Ci małych krewetek... Wstaw może fotkę ;) Na pewno trochę wydłuży to dojrzewanie, ale grunt żeby potem hulało ;)
moje krewetkaria: krewetkaria/moj-rega-t6.html ;)

Awatar użytkownika
Jamajka
Posty: 17
Rejestracja: 18 maja 2020, 18:13

Re: Nowy w "branży"

Postautor: Jamajka » 31 maja 2020, 20:18

Obrazek

Mam tylko takie bo w pracy jestem.


Wywaliłem rurkę ssąca i założyłem bezpośrednio na filtr. Od dołu zatkałem druga gąbka ( w gąbce dziury były z dołu i z góry). To gąbka od Ujet 3.

Zastanawiam się czy nie wziąć tej rurki ssącej od filtra która była w zestawie, ponawiercac w niej dziury i założyć na to gąbkę żeby była trochę niżej. Chcę żeby krewetki mogły na niej zerować, a teraz jest troszkę wysoko. No i troszkę mało mi tej gabki. Jak były dwie jakoś byłem bardziej usatysfakcjonowany

Awatar użytkownika
Jamajka
Posty: 17
Rejestracja: 18 maja 2020, 18:13

Re: Nowy w "branży"

Postautor: Jamajka » 16 cze 2020, 20:46

Nie jestem w stanie zejść z Ph poniżej 8. Próbowałem dolac czystej RO, kranówki różnej i nic. Ph mam cały czas powyżej 8. Jakieś pomysły? Próbowałem dodać tabletki CO2 żeby zmniejszyć Ph. Nic. Walczyć czy dać sobie spokój. Przypomnę, neocaridina yellow mają tu trafić

Kh - 10, Gh - 10. 270 PPM

spining133
Mistrz
Posty: 1002
Rejestracja: 23 mar 2016, 19:16
Lokalizacja: Oborniki

Re: Nowy w "branży"

Postautor: spining133 » 16 cze 2020, 21:18

Jeżeli chcesz zejść z pH to zacznij kh

Awatar użytkownika
Jamajka
Posty: 17
Rejestracja: 18 maja 2020, 18:13

Re: Nowy w "branży"

Postautor: Jamajka » 16 cze 2020, 23:12

Dobrze. Ale jak? :( dodać czystej RO, aż zejdzie to niżej, czy mineralizowac ja na dany poziom i zrobić duża podmiankę, kilka razy

spining133
Mistrz
Posty: 1002
Rejestracja: 23 mar 2016, 19:16
Lokalizacja: Oborniki

Re: Nowy w "branży"

Postautor: spining133 » 17 cze 2020, 6:57

Podmień osmozą tak , aby złamać bufor z kh , jeżeli zależy ci na niższym ph , to albo co2 , albo preparaty np z seachema . Pytanie czy te parametry będą przeszkadzały robakom i czy chcesz korygować ciągle wodę . Najłatwiej było by podać co2 .

Awatar użytkownika
Jamajka
Posty: 17
Rejestracja: 18 maja 2020, 18:13

Re: Nowy w "branży"

Postautor: Jamajka » 17 cze 2020, 18:19

Mam CO2 w tabletkach. Podaje codziennie od 2 tyg zalecana dawkę na mój zbiornik. Ph ciągle 8.05. Mam jeszcze bimbrownie, ale nie podpięta. Może spróbuję. Nie wiem czy to będzie przeszkadzać robakom. Najchętniej bym tak zostawił bo łatwiej. Ale troszkę wysokie jest to Ph.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość