zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

spining133
Mistrz
Posty: 739
Rejestracja: 23 mar 2016, 19:16
Lokalizacja: Oborniki

zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: spining133 » 20 paź 2018, 8:52

Zbiornik 112l , ładnie umyty można zalewać czystą RO, tak do 3/4 zbiornika , oświetlenie jak widzicie na zdjęciu niezmiennie to samo , czyli zwykłe naświetlacze .
Obrazek
Do kupka 200 ml nasypuję podłoża
Obrazek
wkładam rękę do wody i rozsypuję po powierzchni dna , zużywam trzy takie kubki .
Obrazek
tak wygląda woda w zbiorniku zaraz po rozsypaniu podłoża .
Obrazek

Zbiornik zacząłem startować wczoraj wieczorem , dzisiaj rano woda kryształ . Trochę pracy i jest gotowy do dojrzewania .
Obrazek
Obrazek
Jak zauważyliście dochodzi trochę podłoża w doniczkach , na koniec uzupełnić wszystko dojrzałą wodą z działającego zbiornika i dwie nakrętki Stability lub innych bakterii startowych i już :D
Obrazek

krzysiek44
Mistrz
Posty: 351
Rejestracja: 28 gru 2017, 21:22
Lokalizacja: Blaker

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: krzysiek44 » 20 paź 2018, 17:44

Gąbki jak mniemam też z działającego zbiornika? ;) :D

spining133
Mistrz
Posty: 739
Rejestracja: 23 mar 2016, 19:16
Lokalizacja: Oborniki

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: spining133 » 20 paź 2018, 19:11

yesss , jest łatwiej , nie ukrywam :lol:

Piotr.87
Tuptuś
Posty: 25
Rejestracja: 12 lis 2016, 18:24

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: Piotr.87 » 05 lis 2018, 12:37

Stability dobre bakterię. Swego czasu stosowałem w akwariach roślinnych.

spining133
Mistrz
Posty: 739
Rejestracja: 23 mar 2016, 19:16
Lokalizacja: Oborniki

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: spining133 » 21 lis 2018, 17:46

Parę dni temu , był czas na podmianę więc ustabilizowałem przewodność na poziomie 140 tds , podałem no planarię na wypławki i odczekałem do dzisiaj , zbiornik klaruje się dość wolno więc wpuściłem ti bee w ilości ok. 500 szt. więc powinno się wszystko do końca tygodnia wyklarować .
Obrazek
Obrazek
Tak wyglądają wcześniej założone zbiorniki które mają się doskonale więc warto spróbować takiej metody startu również . Nikt nie nauczy się prowadzić zbiornika przez internet , temat o starcie akwarium ma na celu pokazanie , że metod jest wiele , a zasadą najważniejszą jest obserwowanie własnego zbiornika .

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
StyX
Fanatyk
Posty: 107
Rejestracja: 21 lut 2019, 20:31
Lokalizacja: Gorlice/Linz

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: StyX » 10 mar 2019, 17:18

Pytanko mam o "no planarię"
Dobrze ja dać czy trzeba ją dać?
PH 7,3 // GH 5 // KH 2 // 61,2 PPM // 131uS
Parametry mojej Kranówki.

Piotr1982
Mistrz
Posty: 1566
Rejestracja: 22 mar 2016, 20:31
Lokalizacja: Szczecinek

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: Piotr1982 » 10 mar 2019, 19:35

Można ją dać :D jeśli od początku chcesz uniknąć wypławków i spółki a wiesz że np. z roślinami możesz je przenieść to lepiej zapodać na starcie nie ryzykując jakiegoś zonka z krewetkami ;)
moje krewetkaria: krewetkaria/moj-rega-t6.html ;)

Awatar użytkownika
StyX
Fanatyk
Posty: 107
Rejestracja: 21 lut 2019, 20:31
Lokalizacja: Gorlice/Linz

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: StyX » 10 mar 2019, 19:41

Piotr1982 pisze:Można ją dać :D jeśli od początku chcesz uniknąć wypławków i spółki a wiesz że np. z roślinami możesz je przenieść to lepiej zapodać na starcie nie ryzykując jakiegoś zonka z krewetkami ;)


No i fajnie już dodaje do koszyka :)
PH 7,3 // GH 5 // KH 2 // 61,2 PPM // 131uS
Parametry mojej Kranówki.

spining133
Mistrz
Posty: 739
Rejestracja: 23 mar 2016, 19:16
Lokalizacja: Oborniki

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: spining133 » 11 mar 2019, 8:21

Ja tam wypławki lubię :lol: :lol: :lol: ale martwe , baniaczki na sl aqua śmigają aż miło obecnie robię korekty osmozą puki czas , bo za chwilę nic już do wody nie pójdzie , będę się cieszyć maluchami i czekać na upały :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Hotei
Mistrz
Posty: 429
Rejestracja: 24 lip 2016, 14:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: zakładanie akwarium na podłożu Sl-aqua

Postautor: Hotei » 11 mar 2019, 18:50

Jak zawsze wszystko cacy Rafałku :D

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość