Zaloguj się
FZN2, ceramika i wata do 36l kostki
FZN2, ceramika i wata do 36l kostki
Postautor: MariuszK » 01 wrz 2019, 18:28
Witam,
Mam obecnie założoną kostkę 36l która będzie pod neo, na początku włożyłem tam pat mini z ujet3 i robiło mi pralkę i ciężko wyłapywało pył który unosił się w wodzie, więc podłączyłem fzn2 wypchany watą żeby szybciej pozbyć się pyłu, o dziwi przy małym przepływie kaskada robi mi mniejszą pralkę niż pat mini też skręcony, pomijam fakt że przy kaskadzie po 12h woda kryształ. Teraz moje pytanie bo chyba zostawię kaskadę w krewetkarium i chciałem ją wypchać ceramiką aquael 1200 lub 1600 i na wierzch dać albo plaster gąbki albo watę. Jako prefiltr zastosuję drobną gąbkę żeby w razie czego mi nie wciągało maluchów.
Czy możecie mi coś powiedzieć na temat ceramiki aquael 1200 lub 1600, bo różnica w cenie 5zł a niby powierzchnia większa przy kulach, ewentualnie może jakiś inny wkład biologiczny ?
PS: akwa bez ziemi, same mchy, podłoże z piasku kwarcowego.
Mam obecnie założoną kostkę 36l która będzie pod neo, na początku włożyłem tam pat mini z ujet3 i robiło mi pralkę i ciężko wyłapywało pył który unosił się w wodzie, więc podłączyłem fzn2 wypchany watą żeby szybciej pozbyć się pyłu, o dziwi przy małym przepływie kaskada robi mi mniejszą pralkę niż pat mini też skręcony, pomijam fakt że przy kaskadzie po 12h woda kryształ. Teraz moje pytanie bo chyba zostawię kaskadę w krewetkarium i chciałem ją wypchać ceramiką aquael 1200 lub 1600 i na wierzch dać albo plaster gąbki albo watę. Jako prefiltr zastosuję drobną gąbkę żeby w razie czego mi nie wciągało maluchów.
Czy możecie mi coś powiedzieć na temat ceramiki aquael 1200 lub 1600, bo różnica w cenie 5zł a niby powierzchnia większa przy kulach, ewentualnie może jakiś inny wkład biologiczny ?
PS: akwa bez ziemi, same mchy, podłoże z piasku kwarcowego.
Re: FZN2, ceramika i wata do 36l kostki
Postautor: MariuszK » 01 wrz 2019, 21:01
Aga dane producenta a rzeczywistość to czasem dwa światy
nie wyobrażam sobie wsypania około 60gram matrixa do kaskady, ale chyba 250ml w kaskadzie nie zaszkodzi zbiornikowi, bo według mnie więcej powierzchni dla bakterii to tylko na plus czy się mylę ?Dzięki za odpowiedz bo jutro musiałbym zamówić

Postautor: Przemo » 01 wrz 2019, 22:11
Ja bym się z tym zamawianiem wstrzymał, aż się wypowie ktoś kto ma więcej zbiorników, z tego co wiem to Matrix ma mega wielką powierzchnię filtracyjną co raczej przy dużej ilości w małym baniaku nie będzie na plus tym bardziej przy ograniczonym przepływie
Postautor: Waster » 04 wrz 2019, 13:39
Rafał sobie chwali matrixa przecież.
I też to ma w małych zbiornikach.
Artur ma też w kaskadach.
U mnie już pół roku chodzi. Tyle że ja mam litr matrixa na 20l zbiornik.
Po mojemu to zrobiłbym tak:
Ćwiartke plus wate do pełna i daj prefiltr w postaci grubej gabki.
I też to ma w małych zbiornikach.
Artur ma też w kaskadach.
U mnie już pół roku chodzi. Tyle że ja mam litr matrixa na 20l zbiornik.
Po mojemu to zrobiłbym tak:
Ćwiartke plus wate do pełna i daj prefiltr w postaci grubej gabki.
Postautor: MariuszK » 03 lis 2019, 19:23
po czasie mogę napisać jakąś opinie:
w dużym koszu na dole matrix na górze wata, mały pojemnik cały wypchany watą, prefiltr zrobiony z ujet 3. Wszystko sprawuje się świetnie no2 i no3 0, woda czyściutka także mogę polecić.
w dużym koszu na dole matrix na górze wata, mały pojemnik cały wypchany watą, prefiltr zrobiony z ujet 3. Wszystko sprawuje się świetnie no2 i no3 0, woda czyściutka także mogę polecić.
Przejdź do
- FORUMOWICZE
- REGULAMIN
- POWITANIA
- GALERIA
- WYDARZENIA I KONKURSY
- POMYSŁY
- OFF TOPIC
- GALERIA
- KREWETKARIA
- AKWARYSTYKA ROŚLINNA
- AKWARYSTYKA MORSKA