Pompa do RO

Awatar użytkownika
Inc0
Fanatyk
Posty: 107
Rejestracja: 24 lip 2016, 17:51
Lokalizacja: EpiCentrum
Kontaktowanie:

Pompa do RO

Postautor: Inc0 » 28 gru 2018, 20:32

Jak co roku w okresie świąteczno-noworocznym popełniłem wymianę wkładów w moim systemie RO a przy okazji postanowiłem ubrać go w "choinkę" czyli podpiąć druga membranę. Obecnie mam dwie membrany 100GPD spięte w tzw choinkę czyli jedna doczyszcza odpad po drugiej. Teraz efektywność wygląda następująco: system ten popełnia 5l RO w ciągu 15min wiec progres nie jest jakiś spektakularny bo na jednej membranie to samo zajmowało 22min ( przypuszczam że mała przepustowość wężyków ogranicza nieco wydajność) ale proporcja odpad/RO wygląda jak na fotce poniżej na oko jakieś 1:1,5 i jest to poprawa już znacząca w stosunku do pojedynczej, membrany gdzie wynosiła 1:3 jakość/czystość RO bez zmian bez doczyszczania żywica pozostaje na poziomie 2-3%
Obrazek

drink89
Tuptuś
Posty: 36
Rejestracja: 12 lut 2018, 22:18

Pompa do RO

Postautor: drink89 » 28 gru 2018, 20:40

Miałem podobnie spięte tylko że 4x75 gpd na to restryktor 1200, dawało rade, teraz na pompie jade membrana 180gpd 5L ro nie przekracza 5min.

slawik75
Mistrz
Posty: 304
Rejestracja: 09 sie 2017, 21:15
Lokalizacja: Baczysław

Pompa do RO

Postautor: slawik75 » 28 gru 2018, 22:08

Drink89 czy możesz jakoś zobrazować swoją instalację filtra żebym widział jak masz to zrobione bo u mnie 5l to jakieś 50 minut.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2018, 22:08 przez slawik75, łącznie zmieniany 1 raz.

drink89
Tuptuś
Posty: 36
Rejestracja: 12 lut 2018, 22:18

Pompa do RO

Postautor: drink89 » 28 gru 2018, 22:42

slawik75 pisze:Drink89 czy może z jakoś zobrazować swoją instalację filtra żebym widział jak masz to zrobione bo u mnie 5l to jakieś 50 minut.


Miałem napisać 10min, pomyliłem się bo ja robię od razu do 120l.
Woda wchodzi od razu na pompę, na zawór później leci na wkłady, z nich wiadomo na membranę, odpad do ścieku a RO leci na drugi zawór i dopiero do zbiornika na wodę. Zawory są po to aby nie rozwalilo obudowy jakby ciśnienie było za duże. Obrazek

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

slawik75
Mistrz
Posty: 304
Rejestracja: 09 sie 2017, 21:15
Lokalizacja: Baczysław

Pompa do RO

Postautor: slawik75 » 29 gru 2018, 7:21

Czyli pompe masz przed filtrem jak dobrze widzę, tak jak to powinno być, nie jak pokazuje nasz znany reżyser filmów o akwarystyce na YT że za filtrami przed membraną. Czyli jak będę montować coś takiego to tak jak ty to masz?

drink89
Tuptuś
Posty: 36
Rejestracja: 12 lut 2018, 22:18

Pompa do RO

Postautor: drink89 » 29 gru 2018, 9:19

Ja mam na wlocie pompę, ciśnienie w sieci strasznie niskie bo ok 2,6-2,8bar, wkłady jeszcze by przepływ zmniejszyły, gdyby było tylko przed membrana, obudowy wkładów wytrzymują minimum 6 bar, więc chyba lepiej żeby całe ciśnienie szło od początku.

Piotr1982
Mistrz
Posty: 1590
Rejestracja: 22 mar 2016, 20:31
Lokalizacja: Szczecinek

Re: Pompa do RO

Postautor: Piotr1982 » 29 gru 2018, 9:37

panowie posty o pompie RO przeniosłem do osobnego tematu, żeby nie zaśmiecać galerii Inco ;) tu można dyskutować do woli :lol:
moje krewetkaria: krewetkaria/moj-rega-t6.html ;)

drink89
Tuptuś
Posty: 36
Rejestracja: 12 lut 2018, 22:18

Re: Pompa do RO

Postautor: drink89 » 29 gru 2018, 9:55

To samo miałem napisać heheh, jak wyleje wodę ze zbiornika to nagram filmik jak to działa u mnie.

Awatar użytkownika
Inc0
Fanatyk
Posty: 107
Rejestracja: 24 lip 2016, 17:51
Lokalizacja: EpiCentrum
Kontaktowanie:

Re: Pompa do RO

Postautor: Inc0 » 29 gru 2018, 10:16

drink89 pisze:.... teraz na pompie jade membrana 180gpd 5L ro nie przekracza 5min.

....chyba coś ci się pomyliło 5l w 5min wskazuje na wydajność membrany na poziomie 378GPD
tak wygląda na schemacie moja instalacja
Obrazek

a tak po zmaterializowaniu sie Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 gru 2018, 11:25 przez Inc0, łącznie zmieniany 1 raz.

drink89
Tuptuś
Posty: 36
Rejestracja: 12 lut 2018, 22:18

Re: Pompa do RO

Postautor: drink89 » 29 gru 2018, 10:22

Czytaj Panie wszystkie posty ;)

A powiedz dlaczego zawór masz pod wkladach a nie po membranie?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości